ZGODOVINA

Namizni tenis so v Šaleški dolini začeli igrati že pred 2. svetovno vojno, in sicer so v Šoštanju izvedli nekaj tekmovanj (na enem izmed teh je zmagal tudi slovenski pesnik Karel Destovnik Kajuh). V Velenju so namizni tenis začeli igrati v zgodnjih petdesetih letih 20. stoletja v okviru TVD Partizan. Po odvzemu teh prostorov je dejavnost namiznega tenisa skorajda zamrla. Leta 1961 pa so jo ponovno obudili v okviru TVD Partizan-Rudar, kjer so decembra istega leta že izvedli prvo uradno društveno tekmovanje. V istem obdobju so se začeli začetki namiznega tenisa v Pesju, kjer je bil kasneje uradno ustanovljen današnji namiznoteniški klub Tempo Velenje. Eden glavnih pobudnikov za ustanovitev namiznoteniškega kluba v Pesju je bil Franci Stropnik. Ustanovni občni zbor NTK TEMPO je bil 9. maja leta 1975 v dvorani Doma Svobode v Pesju, kjer je bil soglasno sprejet sklep o ustanovitvi kluba s pravili, pečatom in žiro računom. Ekipa Tempa se je v 1.B republiško ligo-vzhod uvrstila v sezoni 1079/80, kjer je nato nekaj časa nastopala z več ali manj uspeha. Od vsega začetka je v klubu delovala tudi ženska sekcija, vendar ženske ekipe nikakor niso mogli sestaviti.

Prvega predsednika kluba Francija Stropnika je zamenjal Franc Hribernik, za njim pa je to funkcijo prevzel Boris Centrih, ki je še danes tesno povezan z velenjskim namiznim tenisom. Zaradi različnih nesoglasij, študijskih in delovnih obveznosti je klub sredi osemdesetih zapustilo neka ustanovnih članov, predsedniško in trenersko funkcijo je ponovno prevzel Franc Hribernik. Delo v klubu je po krajši stagnaciji prav zaživelo ponovno konec osemdesetih in v začetku devetdesetih, ko je delo v klubu prevzelo novo vodstvo s Francem Simončičem, Stanetom Gruberjem in predsednikom Alfredom Voduškom. Športno vadbo so iz Pesja preselili v novozgrajeno športno dvorano v Škale pri Velenju, kjer so skupaj z Stanislavom Slatinškom, ki je prevzel trenersko mesto, pričeli z organizirano in strokovno vadbo mladih igralcev.

Leta 1992 je predsednik kluba postal Vojko Koprivec; še pred iztekom mandata sta ga kot v.d. zamenjala Alfred Vodušek in Franc Simončič. Od leta 1996 naprej je bil predsednik NTK TEMPO Stane Gruber. V sezoni 1996/97 se je ekipa po trenersko taktirko Tineta Slatinška, v postavi Jure Slatinšek, Tadej Vodušek, Damijan Vodušek in Bogdan Simončič v dodatnih kvalifikacijah pomerila z ekipo iz Križ in zmagala z 2:1 in s tako uvrstila v 1. slovensko namiznoteniško ligo. Dve naslednji sezoni so v 1. ligi nastopali v postavi Uroš in Jure Slatinšek ter Tadej in Damijan Vodušek. Pred tretjo sezono pa so iz Hrvaške dobili okrepitev, Damirja Atikovića in je v sezoni 1999/2000 osvojila tudi visoko četrto mesto v 1. namiznoteniški ligi. Leta 2002 je predsedniško funkcijo prevzel Dušan Jeriha in takrat je v Velenje prišla tudi nova trenerska okrepitev Andreja Ojsteršek Urh. V naslednjih sezonah se je prva postava iz leta v leto spreminjala, med drugim sta za klub zaigrala Primorec Nenad Bojanič in Gregor Nišavič ter mlada domača igralca Miha Kljajič in Patrik Rosc. V sezoni 2009/2010 je za ekipo Tempa zaigral Gorenjec Žiga Jazbec, ki je prevzel tudi trenersko funkcijo. Tako klub danes v 1. slovenski namiznoteniški ligi nastopa v postavi Žiga Jazbec, Jure Slatinšek, Miha Kljajič in Patrik Rosc.