Junij 03, 2019

NT ZA NAJMAJNŠE

September 8, 2019

Včeraj 7.9. je v Mariboru potekal 1. OT SV-Regije. Ta tekmovanju so nastopili trije naši člani. Anja Agrež in Xiaoou Ye sta igrala v drugi jakostni skupini in zasedla 7. in 8. mesto. Naš tretji član Anej Guštin pa je v tretji jakostni skupini, dosegel odlično 3. mesto.

Galerija

NA KRATKO O PING-PONGU

Namizni tenis je zelo atraktiven, dinamičen in spada med najhitrejše igre na svetu. Sam šport je uvrščen v skupino športnih iger z loparji, med katere spadajo tudi tenis, badminton in squash.

Za igranje potrebujemo najmanj dva igralca. Smisel igre pa je udarjanje celuloidne žogice čez sredino mize, ki je razdeljena z mrežico na dve enaki polovici. Pri tem je pomembno, da žogico pravilno udarimo, tako da jo nasprotnik čim težje vrne na našo polovico. Glavne značilnosti, ki odlikujejo namiznoteniškega igralca so: dobra koncentracija, spretnost, gibčnost, mirna roka in dobra telesna pripravljenost; toda tudi tisti malo manj spretni in okretni ter s slabšo telesno kondicijo z lahkoto obvladajo tehniko namiznoteniških udarcev.Prav zaradi tega dejstva je namizni tenis namenjen tako mladim kot tudi malo manj mladim. Namizni tenis je tako individualna kot tudi kolektivna športna panoga. Tekmovalci nastopajo v sledečih disciplinah: posamezno, ekipno, dvojice in mešane dvojice (par sestavljata moški in ženska).

Igra je še posebej zanimiva pri tesnih izidih, kjer pogosto o zmagovalcu odloča dobra koncentracija in psihična pripravljenost.

ZAKAJ ZA ZELENO MIZO?

V našem klubu velik poudarek namenjamo prav najmlajšim ''pingpongašem''. Naj vam naštejemo nekaj razlogov zakaj je ta šport primeren prav za tebe, vašega malčka ali mladostnika: Namizni tenis je otroku prijazen in lahko bistveno pripomore k gibalnemu in kognitivnemu razvoju otroka. Udejstvovanje v tej dejavnosti omogoča lažjo socializacijo otrok, oblikuje njihovo osebnost, poudarja otrokovo individualnost in po drugi strani razvija kolektivnost in sodelovanje.Pri mlajših selekcijah poudarjamo igro,tekmovanje ni osnovni cilj, temveč velikokrat predstavlja motiv, zaradi katerega ga otroci raje igrajo. Otroci se s športom naučijo spoprijemanja s porazi, se naučijo »fair play«-a in s tem razvijajo pozitivna stališča, ki jim bodo v pomoč tudi pri drugih stvareh v življenju.

Ukvarjanje s ''ping-pongom'' za otroka ni koristno le iz socialnega vidika, še pomembnejša je potešitev prvinske potrebe po igri. Je zelo zabaven šport, poleg tega pa tudi zelo koristen za naše telo. Velikokrat rečemo da namiznega tenisa ne igramo, ampak da se ga igramo. Tako preko igre razvijamo motorične sposobnosti, ki so v razvoju otrok zelo pomembne. Pozitivno vplivamo na razvoj različnih vrst koordinacije, hitrosti, preciznosti, agilnosti, gibljivosti in moči.

Dostopnost je še ena izmed mnogih pozitivnih plati namiznega tenisa. Ukvarjanje s tem športom, za otroke in njihove starše, ne predstavlja prevelike finančne obveznosti, kar je v današnjih časih ključnega pomena. Za igranje ne potrebujete več kot so, dobra volja, namiznoteniški lopar in žogica ter osnovna športna oprema. Za vse ostalo poskrbimo mi.

Ker je to dvoranski šport nismo omejeni niti na letne čase ali vreme, kar pomeni, da namizni tenis lahko igramo preko celega leta in ne sezonsko kot pri veliko drugih športih, ki se odvijajo zunaj dvoran. Tako starši nimajo prevelikih skrbi saj vedo da so njihovi otroci v varnem in sploh v zimskem času v toplem okolju.

Tudi dejavniki tveganja so zelo majhni. Možnost poškodbe pri namiznem tenisu s pravilnim ogrevanjem in strokovnim vodenjem, sploh v začetnih fazah učenja igre, lahko zanemarimo. Še celo v tekmovalnem namiznem tenisu se s poškodbami srečujemo le poredko